Bouldertermen: welke typische woorden moet je kennen?

Meer weten over Boulderen?

We got you! Met het boulderplatform van BoulderBazen kom je alles te weten over boulderen én vind je handige tools om te gebruiken bij het klimmen of je training. Bekijk meer over de sport of onze handige tools:

Check het hier zelf

Boulderbazen

Je bent net begonnen met boulderen en ineens hoor je iemand zeggen: “Ik was helemaal pumped op die overhang, maar na die sketchy heelhook kon ik ‘m wel flashen!” Grote kans dat je denkt: ik snap hier echt helemaal niets van. Don’t worry, dat is vrij normaal. Bij boulderen gebruiken ze nogal vaak hun eigen slang, met typische bouldertermen. En die kunnen in het begin echt wel klinken als een compleet andere taal. En eerlijk is eerlijk, dat is het eigenlijk ook wel een beetje.

Daarom zetten we in dit artikel de meest voorkomende bouldertermen voor je op een rij. Zo weet jij voortaan precies wat er bedoeld wordt als iemand vraagt: “Wat is jouw beta?” en kun je zelf ook lekker meepraten over dyno’s, projecten en toppen. Even op een rijtje waar we het over gaan hebben:

Beta, Flash, Onsight en meer!

Als je begint met boulderen is het fijn om even de basisbegrippen te kennen. Dit zijn de bouldertermen die je ongetwijfeld vaak zult horen als je begint met klimmen:

Beta

Dit is de beste manier om een boulder te klimmen, of de tactiek die je gebruikt. Het omvat de juiste grepen, de volgorde van bewegingen en specifieke technieken die je kunt inzetten. Het kan soms voelen als het ontrafelen van een puzzel, waarbij je verschillende methoden probeert totdat je de meest efficiënte manier vindt om de top te bereiken. Handig om te weten als je vastzit en wel wat inspiratie kan gebruiken.

Flash

Je klimt een boulder in één keer zonder te vallen! Bij een flash mág je beta hebben gekregen of iemand de route zien klimmen. Iemand mag je dus vertellen waar je op moet letten, en jij voert het feilloos uit. Lekker bezig in ieder geval!

Onsight

Hetzelfde als een flash, maar dan zonder dat je iemand anders hebt zien klimmen of tips hebt gekregen. Je wandelt naar de boulder, klimt ‘m in één keer, en je topt ‘m direct. Komt niet vaak voor wanneer je op je eigen niveau klimt 😉

Send

Als je een boulder haalt. Of je nu drie keer of dertig keer valt tussendoor, op het moment dat je boven bent: send it, baby!

Projecten

Een boulder die je (nog) niet haalt, maar die je wél heel graag wilt klimmen. Je blijft ‘m proberen, analyseren, verbeteren – soms dagen, soms weken. Pure toewijding. Heerlijk toch?

 

De klimmuur

Boulderen doe je aan een muur, nogal logisch. Maar ook daar kun je verschillende woorden voor gebruiken om delen van de muur te omschrijven.

Slab

Dit betekent dat je te maken hebt met een oplopende muur óf een verticale muur. Je hangt dus minder; en gebruik meer je voeten!

Overhang

De muur helt naar achteren. Je hangt dus continu scheef en je armen krijgen het zwaar te verduren. Of niet, afhankelijk van je conditie.

Volumes

Dit zijn uitstekende blokken en vormen die aan de muur bevestigd zijn, maar ze tellen als de muur. Gebruik vrijelijk, al verschillen de regels per boulderhal wanneer je ze mag gebruiken in de route.

Arête / rand / edge

Dit zijn de randen van de muur. Je mag de zijwanden altijd gebruiken met het klimmen! Maar blijf met je tengels van de bovenkant af; tenzij je de route al getopt hebt.

bouldermuren

Bron: bouldering blueprint van Altitude Climbing

 

Klimtechnieken en houdingen

Boulderen is niet alleen kracht, maar ook vooral techniek en slimme houdingen. En daar horen natuurlijk ook typische bouldertermen bij. Zie hieronder de slang om alles uit je klimtechniek te halen:

Heel hook

Je gebruikt je hiel van je voet om aan een greep te haken. Handig om jezelf naar binnen te trekken of stabiliteit te creëren. Een slimme truc!

Toe hook

Net als een heel hook, maar dan met de tenen van je schoen. Vooral handig op steile wanden.

Dyno

Een sprong. Ja, letterlijk. Je hebt geen keuze dan alles los te laten en naar de volgende greep te vliegen. Je klimt even als een parkourninja.

Mantle

Een beweging waarbij je jezelf over een randje duwt, alsof je uit een zwembad klimt. Krachtig, technisch en soms een beetje onhandig.

Gaston

Een zijwaartse trekbeweging waarbij je duwt én trekt tegen een greep (elleboog naar buiten). Best wel een geavanceerde move 😉

Dropknee

Een beweging waarbij je de knie naar binnen of beneden draait om stabiliteit te krijgen en verder te kunnen grijpen.

Matchen

Twee handen op dezelfde greep zetten. Soms noodzakelijk, soms een manier om even uit te rusten en je volgende move te plannen

Deadpoint

Een dynamische beweging waarbij je kort gewichtloos bent om een greep te pakken die anders onbereikbaar zou zijn. Timing is alles!

 

Van slopers tot crimps: de bouldergrepen

Naast de technische klimtechnieken zijn er ook de verschillende soorten grepen die je zult tegenkomen. Het zijn soms best wel aparte termen. Denk aan:

  • Slopers
  • Jugs
  • Crimps
  • Pinches
  • Pockets

Zonder visuele uitleg zal het vast niet helemaal duidelijk zijn, dus we hebben een heel artikel over bouldergrepen geschreven. Doe er je voordeel mee 😉

 

Bonustermen, gewoon om erbij te horen

Ben je er nog? Mooi. Want hoe beter je deze bouldertermen kent, hoe makkelijker je als een pro mee kunt praten.

  • Chalken: het gebruik van magnesiumpoeder (chalk) om je handen droog te houden en meer grip te hebben. Onmisbaar voor de meeste klimmers.
  • Crux: het moeilijkste gedeelte van een boulderroute. Vaak een combinatie van moeilijke grepen en bewegingen. Dé uitdaging om te overwinnen!
  • Sandbagged: als een boulder moeilijker is dan je had verwacht op basis van de graad. “Is dit écht een 6A???” Het voelt soms alsof de graad niet klopt.
  • Cheaten: stiekem ergens aan trekken of afzetten wat eigenlijk niet mag. Wij judgen niet, maar weet: je houdt vooral jezelf voor de gek.
  • Pumped: wanneer je vermoeide onderarmen hebt, waardoor je bijna niks meer kunt vasthouden.
  • Beta spraying: iemand die ongevraagd tips begint te geven over hoe je moet klimmen. Heel naar, niet doen man.

 

Zin om nog meer boulderslang te leren?

Waarschijnlijk kom je met bovenstaande bouldertermen al best wel ver in de boulderhal. Hopelijk heb je al een stuk minder error als iemand zegt dat ze een dyno hebben geflasht op een sloper in de overhang. Niet meer ja knikken, maar meepraten!

Heb je nou nog een boulderterm gehoord waarvan je denkt: wtf is dit nou weer? Vraag het aan onze Boulderbot, Bas. Hij weet sowieso het antwoord, en kan je daarnaast ook helpen met vragen over techniek, trainingsmethoden en de beste plekken om te boulderen.

Stel je vraag aan Bas

Etienne Coach FreshFusion

Over de auteur:

Team BoulderBazen

Als boulderaars zijn we een team bij BoulderBazen en proberen we de sport te promoten in Nederland en België. Door informatie over boulderen en boulderhallen te maken en door handige tools aan te bieden voor boulderaars. Uiteraard is iedereen welkom om bij te dragen aan BoulderBazen!