De vraag van iedereen die het niet kent:

Is boulderen gevaarlijk?

Hé, klimfanaat! Welkom bij BoulderBazen, dé plek voor alles wat met boulderen te maken heeft! We krijgen vaak een vraag van familie of vrienden krijgen als we het over boulderen hebben, namelijk: is boulderen gevaarlijk? Hebben we de feiten en mythes ervan even erbij gehaald en vertellen je even meer over de veiligheid van deze sport!

Is boulderen nu gevaarlijk?

We weten eigenlijk niet waarom boulderen zo'n imago heeft. In de werkelijkheid is het namelijk geen bijzonder gevaarlijke sport, vooral als je indoor klimt! Natuurlijk zijn er zoals bij elke fysieke activiteit risico's en ongelukken, maar de cijfers tonen aan dat boulderen relatief veilig is, mits er aan de veiligheidsvoorschriften en voorwaarden wordt voldaan. Dat is deels aan jezelf, maar ook aan de boulderhal die de sport voor je mogelijk maakt:

Veiligheidsmaatregelen die boulderhallen nemen:

  • Valmatten: alhoewel je in boulderhallen vaak niet hoger klimt dan 4,5 meter, is dit toch bést hoog zonder zachte ondergrond. Waar buiten vaak crashpads worden gebruikt ('t zit m al in de naam...), hebben klimhallen binnen dikke valmatten, die een val goed kunnen breken.
  • Onderhoud & afklimgrepen: een slecht onderhouden route is gevaarlijker, dan een met sterke grepen en veilig vastzit, ook voor hogere lichaamsgewichten. Daarnaast heb je bijna altijd goede afklimgrepen, waarmee je veilig naar beneden kunt klimmen, ook als je uitgeput bent.
  • Veiligheidsinstructies & protocollen: de meeste boulderhallen hebben een veiligheidsprotocol, waaronder een instructie als je voor het eerst klimt. Hieronder leggen we hier meer over uit. Ook zijn boulderhallen verplicht om bhv en/of ehbo te kunnen uitvoeren, indien er toch een ongeval plaatsvind.

De risico's bij boulderen

Laten we voorop stellen; bijna geen enkele sport is helemaal veilig. Maar dat weerhoudt ons er niet van om deze uit te voeren! Over het algemeen valt en staat (pun intended) de veiligheid óók bij je eigen gedrag!..

De risico's die er zijn en die het meest voorkomen zijn:

  1. Verkeerd landen - omdat je de hoogte in gaat, zul je ook naar beneden moeten. Je kan van de muur vallen, maar ook bij het afspringen kun je verkeerd terechtkomen. Een enkelblessure komt het vaakst voor, of een gekneusde of gebroken enkel. Maar ook verzwikkingen bij je knie, pols of andere gewrichten kunnen ontstaan. Het letsel kán best ernstig zijn en ervoor zorgen dat je (langere) tijd niet kan klimmen.
  2. Schaafwonden - de meeste boulderaars zullen het beamen: maar boulderen is niet een sport waar je het best van uit gaat zien...! De ruwe wanden en grepen zorgen regelmatig voor (open) schaafwonden aan je benen of armen. Je kan je hiervoor kleden met goede, sterke boulderkleding. Ook kan je bij een klimsessie het eelt van je handen afscheuren, een zogenaamde "flapper". Dit herstelt vaak in een paar dagen, maar flatteus of prettig is het niet.
  3. Overbelasting van spieren - met praktische iedere klimsport, en ook boulderen, vraag je vaak veel van je spieren. Je kan spieren verklemmen of overbelasten in je schouders, rug of onderarmen. Maar het meest voorkomende is overbelasting van je vingers, zeker wanneer je op hogere niveaus klimt. Je vingers goed onderhouden, in de gaten houden én trainen is belangrijk.

Je eigen rol in veiligheid bij boulderen (tips)

Al doet een boulderhal nog zó haar best, jij bent in control van je eigen veiligheid. Én voor die van je medeboulderaars. Hou gewoon rekening van de volgende zaken, en dan komt het helemaal goed:

vallen bij boulderen - la fabriqueLeer goed vallen en zorg dat je zo vaak mogelijk terug te klimmen, in plaats van je laten vallen. In veel boulderhallen heb je instructies hoe je je moet laten vallen. De valtechniek die la fabrique hier toont, is vaak de beste manier om verre val zo goed mogelijk te eindigen. Val dus achterover, en gebruik je billen, rug en armen om je val veilig te breken.

Klim gecontroleerd en ga geen trucs uithalen, waardoor je naar kunt vallen of blessures kunt oplopen. Ongecontroleerd springen naar een hold, is een van de redenen van een valpartij, die eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Warming up en een rustige cooling-down. Ga niet direct je project proberen te flashen als je aankomt. Doe wat lichte stretch oefeningen en start met wat eenvoudige boulders om op te warmen. Dat doet de rest van je sessie ook goed! De cooling down kun je ook doen door met wat lage niveau boulders te eindigen.

Geef elkaar de ruimte en kom niet in de buurt van andere boulderaars. Over het algemeen kennen we de regel: blijf van de mat af als een andere boulderaar aan het klimmen is. Ook start je niet aan een route als deze de route van een andere klimmer kruist. En loop nooit onder een brug (overhangend stuk) door, omdat je nooit kan zien of iemand daar afspringt.

Klim je buiten? Dan gelden er meer / andere regels! Informeer jezelf dus bij meer ervaren klimmers. En ga niet alleen op pad. Boulderen is sowieso leuker samen 😉

De veiligheid van boulderen in cijfers

Alhoewel we zelf kunnen uitleggen waarom boulderen (relatief) veilig is, spreken cijfers vaak meer voor zich.

Uit bronnen van sportletsel* blijkt dat er bij boulderen slechts 1x per 100.000 uren sportbeoefening sprake is van spoedeisend letsel. Ter vergelijking met andere sporten is dat lager dan gemiddeld. Bij voetbal en wielrennen is dit respectievelijk 1,9 en 1,6. Bij hockey is dit 2,2 en bij klimmen in de hoogte (met touw) is dit 4 op de 100.000. Zo heb je ook vergelijkingsmateriaal.

Hebben we je overtuigd? Let's get bouldering!

Veiligheid staat altijd voorop. Maar de gezondheidsvoordelen moeten we ook niet vergeten. Zowel fysiek als mentaal! Dus, pak je klimschoenen, zoek een boulderhal in de buurt en klauter die muur op! Wie weet hang jij binnenkort ondersteboven aan een overhangende wand alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Veel klimplezier!

Nog vragen over boulderen?

Ons team helpt je graag verder met inhoudelijke vragen over boulderen.